Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Webanalytics Congres 2011 | Sturen op cijfers

Door: Thomas Jacobs

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het verzamelen van data van websites wordt steeds belangrijker voor iedere website. Maar tussen het verzamelen van data en het verzamelen van zuivere data zit natuurlijk een significant verschil. Daarnaast is er dan natuurlijk nog de vraag: wat wordt er gedaan met de verzamelde cijfers?  Wordt er gestuurd aan de hand van deze cijfers of worden deze snel bekeken en daarna in de kast gelegd? Tijdens het Webanalytics Congres 2011 dat op 17 maart 2011 plaats vond in Amsterdam, stonden deze vraagstukken centraal.

Data is goud waard
De sprekers tijdens het congres waren het er over eens: er moet meer gestuurd worden op cijfers. De data die verzameld wordt met behulp van een statistiekenprogramma is eigenlijk goud waard. Aan de hand van de verzamelde data is het namelijk mogelijk om online campagnes bij te sturen, knelpunten te signaleren en verbeterpunten te ontdekken. Oftewel het maximale uit de website en het online kanaal te halen.

Case KLM: data verzamelen, knelpunten signaleren en actiepunten doorvoeren
De meeste bezoekers van het congres waren zeer verbaasd toen Bob Langerak, Web Analytics Manager bij KLM, tijdens zijn presentatie aangaf dat KLM maar twee webanalisten in dienst heeft die verantwoordelijk zijn voor 75 websites in een aantal verschillende talen. Het is dus voor deze webanalisten nagenoeg onmogelijk om voor al deze websites periodiek de benodigde data te verzamelen, laat staan alle knelpunten te signaleren en hierop in te spelen. Prioriteit nummer één is momenteel de verwijzende links naar de sites te taggen om de data zo zuiver mogelijk te maken. Aan de hand van deze data kan men dan nog meer uit de websites halen.

Keynote sprekers Manoj Jasra en Neil Patel
Tijdens het interview met keynote sprekers Manoj Jasra (Shaw Communications) en Neil Patel (Crazyegg/KissMetrics) werden ingezonden vragen behandeld. Hierbij werden onder andere het gevolg van Social Media op internet en de privacy van internetgebruikers besproken. Vanwege tijdgebrek kwam de discussie helaas niet echt op gang.

Cases Fonq, Greetz en MoneyYou
De meeste organisaties die tijdens het congres spraken zijn actief bezig met het sturen op cijfers. Zo zijn onder andere Fonq, Greetz en MoneyYou bedrijven die 100% afhankelijk zijn van hun online business.

Fonq, een webwarenhuis op het gebied van wonen, koken, tuin, design en cadeaus, is groot geworden door te analyseren wat er op de website gebeurt en aan de hand daarvan nieuwe niche webwinkels op te zetten waardoor het aantal conversies omhoog schoot.

De online kaartenwinkel Greetz gebruikt offline en online media om hun marktaandeel te vergroten en meer conversies te behalen. Ze lieten zien hoe ze beoordelen of en wanneer een mediacampagne succesvol en geschikt is om deze in de toekomst opnieuw in te zetten bij belangrijke dagen zoals Kerstmis, Valentijnsdag en Moederdag.

MoneyYou laat regelmatig door een extern bedrijf A/B-testen uitvoeren naar aanleiding van een eyetracking onderzoek. Ook worden de eigen medewerkers gevraagd verbeterpunten voor de website aan te dragen. Deze verbeterpunten worden getest en diegene die het succesvolste verbeterpunt aangedragen heeft, komt in een “Hall of Fame”. Hiermee worden medewerkers continue gestimuleerd mee te denken en zijn er aan ideeën geen gebrek.

Blijf testen
Neil Patel gaf in de slotkeynote nogmaals aan dat organisaties moeten blijven testen om goed te kunnen sturen op cijfers. Tevens gaf hij tips uit eigen ervaring over hoe je als organisatie echt het verschil kunt maken en je zo kunt onderscheiden van de concurrentie.

Webanalytics zou steeds centraler moeten staan
Om bedrijven te laten groeien en verder te ontwikkelen zou webanalytics steeds centraler in organisaties moeten komen staan. Vaak door gebrek aan budget en tijd worden knelpunten wel gesignaleerd, maar wordt er niet genoeg naar oplossingen gezocht.

Veel bedrijven zijn nog zoekende hoe webstatistieken vertaald moeten worden naar concrete stappen. Bovenstaande cases hebben aangetoond dat het doorvoeren van gesignaleerde verbeterpunten uiteindelijk wel zal leiden tot een succesvollere website. De  verzamelde cijfers zullen dus steeds centraler moeten komen te staan in de (online) strategie.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF