Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Website usability: back to the basics!

Door: Lenny de Rooy

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het gebruiksvriendelijk maken van je website voor ervaren internetgebruikers is al moeilijk genoeg. Wat moet je doen als je doelgroep ook uit minder ervaren mensen bestaat? En in hoeverre moet je weinig ervaren internetters betrekken bij een usabilitytest?

Tijdens een recente usabilitytest van mijn eigen website, waarbij ik mijn ouders gevraagd had ermee aan de slag te gaan (het inzetten van vrienden en familie is overigens een prima goedkope oplossing voor organisaties met beperkte financiële middelen), werd ik hier nogmaals pijnlijk duidelijk mee geconfronteerd.

Gebrek aan ‘basiskennis’

Hoewel mijn moeder inmiddels redelijk ervaren is met de computer (ze componeert er muziekstukken op, maakt mooie afbeeldingen met Photoshop en koopt onder meer op Marktplaats.nl en Wehkamp.nl), slaagde ze erin om tijdens de test tot drie maal toe per ongeluk het browservenster af te sluiten. Ze dacht namelijk met het kruisje rechts bovenin naar de vorige pagina terug te kunnen gaan. Ook bij mijn vader zag ik dit gebeuren.

Verder bleken ze beide niet in staat te zijn om een berichtje op het forum te plaatsen. Het concept ‘forum’ was hen volledig vreemd. Zo dachten ze bijvoorbeeld dat de lijst met subfora de lijst met berichten was. Tijdens het registreren (wat niet verplicht was om een bericht te kunnen plaatsen, maar ze kon de ‘plaats bericht’ knop niet vinden) probeerde mijn moeder verder haar berichtje te tikken in het veld waar je een signature zou kunnen invoeren.

Ervaring en verwachtingspatronen

Heel veel internet ervaring is gebaseerd op verwachtingspatronen: men gaat er vanuit dat dingen overal op dezelfde manier werken. Een forum is een goed voorbeeld van iets dat op de meeste websites op dezelfde manier vormgegeven is. Wanneer men eenmaal geleerd heeft hoe een forum in elkaar zit, kan men op andere websites snel begrijpen hoe het forum aldaar werkt.

Doelgroepselectie

Dit leidt tot de vraag of je bij het selecteren van je doelgroep moet vragen of de testpersonen bekend zijn met het basisconcept achter hetgeen er getest gaat worden.

Wil je de gebruiksvriendelijkheid van bijvoorbeeld je forum in de diepte kunnen testen, dan moet je inderdaad personen zoeken die er al vaker mee gewerkt hebben. Van de andere kant kun je ook bezoekers op je website verwachten die nog nooit berichten op een forum geplaatst hebben. Ga je deze mensen uitsluiten omdat ze deze ‘basisvaardigheid’ niet eigen zijn? Het antwoord is nee: een goede website zou zo gebruiksvriendelijk moeten zijn, dat bezoekers er intuïtief hun weg kunnen vinden.

Verder is het vaak moeilijk om je in te leven in de belevingswereld van minder ervaren internetters. Juist door deze mensen op te nemen in je testgroep, word je extra gedwongen een stapje terug te doen en met een andere blik te kijken naar je website. Wat voor jou logisch en duidelijk is, hoeft dat voor vele anderen helemaal niet te zijn. Hoe meer problemen mensen op je website ondervinden, hoe beter in staat jij bent om deze te verbeteren. Back to the basics!

Hoe ga ik ‘back to the basics’?

Een concrete tip om je website meer toegankelijk te maken voor ‘newbies’, is om bijvoorbeeld uitgebreide opties in eerste instantie te verbergen.

Overweldig je bezoekers tijdens een (liefst niet verplicht) registratieproces niet met profielvelden en voorkeuren, maar toon alleen de absoluut vereiste velden om een account aan te kunnen maken. Na registratie kunnen meer ervaren bezoekers zelf wel via de ‘profiel’ link alsnog hun gegevens uitbreiden en voorkeuren aanpassen.

Hetzelfde geldt voor een zoekfunctie: maar weinig mensen hebben behoefte aan een ‘advanced search’ optie. Bied daarom in eerste instantie alleen een zoekveld en een zoekknop aan. Op de resultatenpagina kun je vervolgens een link naar de uitgebreide zoekmogelijkheden tonen voor het geval dat de getoonde zoekresultaten tegen blijken te vallen.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF