Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Wijziging Google Personalized Search – de gevolgen

Door: Rick Vugts

Geschatte leestijd: Minder dan 1 minuut

Wat is personalized search?

Personalized search is Google’s slimme algortime om relevantere resultaten aan gebruikers voor te schotelen door o.a. gebruik te maken van de “zoekgeschiedenis” van iemand. Stel je zoekt vaak op “internet marketing” en klikt daarbij vaak op de site van Tribal dan kan het zijn dat de site van Tribal hoger scoort als je op internet marketing gerelateerde termen zoekt, dan wanneer iemand anders hierna zou zoeken.

Google heeft afgelopen week medegedeeld dat niet ingelogde gebruikers voortaan ook personalized search resultaten voor zich krijgen.  Voorheen werd hier alleen van gebruik gemaakt als je ingelogd was als gebruiker én wanneer “Web History” aan stond, maar ze trekken dit dus door.

De gevolgen voor de marketeer

De gevolgen zijn eenvoudig, maar vervelend: De marketeer krijgt minder controle.

Hoe ingewikkelder het algoritme van Google wordt en hoe meer relaties worden gelegd, hoe lastiger het is om te bepalen hoe goed je advertenties presteren op bepaalde posities en hoeveel je moet bieden om op welke positie te staan.

Wat de impact zal zijn van deze maatregel is lastig in te schatten. Mogelijk hebben ze hier al eerder mee getest of het eerder langzaam uitgerold om de overgang vloeiender te maken.

Discussie- 3 reacties

Anthony Game

9 december 2009, 22:21

Google weer een stap vooruit, mits de zoeker dit wenst. Een domeinnaam, in personal search, voorrang geven is een sturing die Google dus bepaald. Wil ik dit wel? Ik wens dus zelf de kiezen voor deze optie.

Onder andere de verticale zoekmachines, prijsvergelijking sites en blogs, vol met Adwords advertenties, hebben sowieso een hoge positie. Blijven er inderdaad weinig Top10 posities over voor de concurrentie.

Vaak zien we nog teveel ruis in de Top10 resultaten, die echt niet met de zoekopdracht relevant zijn. Die kan Google beter opvullen met “personal search”.

Een trend die we opmerken is dat de Top10 resultaten frequenter (binnen 2 weken) verschuiven, maar ook wisselen met nieuwe spelers. En of deze een PR van 0 of 6 heeft maakt niet uit.

Opmerkelijk voorbeeld, van onze Top20 analyse, in de zoekmachinemarketing branche is wikipedia.org (Google’s pain in the ass) die scoort minimaal met 170 zoekwoorden (met hoge zoekvolumes wel te verstaan) in de Top10 SERP. O ja, boosting bol.com kan er ook wat van…

Laatste scan met ons DoubleSure XL, sites die op populaire zoekwoorden goed scoren binnen de Top10;

Top Winnaar Zoekwoorden in Top10 aanwezig
1 wikipedia.org 170
2 bol.com 87
3 about.com 47
4 google.nl 44
5 startpagina.nl 30
6 managementboek.nl 29
7 dutchcowboys.nl 27
8 infonu.nl 27
9 marketingfacts.nl 26
10 molblog.nl 24
11 seoguru.nl 24
12 traffic-builders.com 24
13 jeroen.com 23
14 adformatie.nl 23
15 tribal-im.com 23
16 google.com 22
17 intermediair.nl 22
18 carrieretijger.nl 22
19 leren.nl 20
20 karelgeenen.nl 20

Reageer hier op

21ccs zoekmachine optimalisatie

17 juli 2010, 19:50

Voor de gebruiker van de zoekmachine kan dit inderdaad handig zijn. Mits, zoals Anthony vermeld, je dit zelf als gebruiker van de zoekmachine wilt. Zelf vind ik het geen prettig systeem. Het feit dat ik vaker op een website heb gekeken wil nog niet zeggen dat ik deze graag hoger in de zoekresultaten terug zou willen zien wanneer ik nog een keer dezelfde zoekterm gebruik.

Door het toepassen van personalized search zal het verkrijgen van top posities in Google lastiger kunnen worden voor nieuwere websites. De websites die vaker bezocht worden zullen door dit algoritme dus voorrang krijgen op de onbekende en minder of niet bezochte websites. Een leuke uitdaging voor zoekmachine optimalisatie dus!

Reageer hier op

Vindbaarheid:vergeet het belangrijkste niet! | Weblog MORE for Brands

30 november 2010, 09:03

[…] zo niet wekelijks, haar algoritme met services als universal search, local based search en personal search verandert. Deze services worden allen ondersteund door oplossingen als Google check-out, Google wave […]

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF