Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Wijzigingen in GWT – Crawl errors en gebruikerstoegang

Door: Redactie

Geschatte leestijd: 2 minuten

webmaster tools logo

Google Webmaster Tools kun je gebruiken om de “gezondheid” van je website inzichtelijk te krijgen. De volledigheid en juistheid van de sitemap.xml, uitgesloten URL’s in het robots.txt-bestand en crawl errors zijn allemaal te testen of terug te vinden via de Google Webmaster Tools. Recentelijk zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd, die we hier kort zullen beschrijven.

 

Crawl errors – Next generation

Crawl fouten worden tegenwoordig onderverdeeld in twee categorieën: site errors en URL errors. Site errors komen “site wide” voor, in tegenstelling tot URL-specifiek. URL errors zijn dus paginaspecifiek.

Site errors zijn onder te verdelen in:

 • DNS: Deze fouten zijn onder andere zaken als DNS lookup time-out, domeinnaam niet gevonden en DNS-fouten.
 • Server Connectivity: Deze fouten kunnen zijn: netwerk niet bereikbaar, geen reactie, verbinding geweigerd en verbinding gereset.
 • Robots.txt fetch: Deze fouten zijn specifiek voor het robots.txt-bestand. Als Googlebot een probleem heeft met de server tijdens het oproepen van dit bestand, dan is er geen manier om te weten of er een robots.txt-bestand aanwezig is en welke pagina’s er geblokkeerd worden.

URL errors zijn onder te verdelen in:

 • Server error: Dit zijn 5xx fouten (zoals 503 voor server onderhoud)
 • Soft 404: Dit zijn URL’s die worden herkend als een foutpagina, maar geen 404 response code terugsturen (ze hebben meestal een response code 200). Deze errors komen de crawl efficiency niet ten goede, aangezien het de voorkeur heeft dat andere pagina’s doorzocht worden. Anderzijds zorgen soft 404’s ervoor dat pagina’s misschien niet worden opgenomen in de index.
 • Access denied: Dit zijn URL’s met een 401 response code. Vaak betreft het een login en eigenlijk geen fout. Je kunt er wel voor zorgen dat dit soort pagina’s niet bezocht worden door ze uit te sluiten in het robots.txt-bestand, om zo de crawl efficiëntie te verbeteren.
 • Not found: Doorgaans zijn dit URL’s met een HTTP 404 of 410 status.
 • Not followed: Dit rapport wordt gebruikt om URL’s te vermelden die niet werden gevolgd om verschillende redenen, zoals te veel redirects of redirect loops.
 • Other: Dit is een catch-all die HTTP status codes zoals 403 omvatten.

Prioritering van errors

Google toont URL’s nu in volgorde van prioriteit gebaseerd op een aantal van factoren, waaronder URL vermelding in de sitemap, binnenkomend verkeer en hoeveel inkomende links de URL heeft. Daarnaast kun je vanaf nu markeren of een URL error is opgelost en deze verwijderen uit de lijst. Mocht Google dezelfde fout op een later moment re-crawlen, dan zal deze terugkeren in de lijst. Voordat je een fout verwijderd, kun je deze testen door Google de URL opnieuw te laten “fetchen”. Meer informatie over bovenstaande wijzigingen vind je terug via: Crawl errors – Next generation

Specifieke informatie ontbreekt

Bovenstaande wijzigingen categoriseren gevonden fouten op een nieuwe manier. Specifieke informatie die voorheen aanwezig was in GWT, kan echter verdwenen zijn. Mocht je bepaalde data niet meer inzichtelijk krijgen, dan komt dit waarschijnlijk door deze nieuwe wijzigingen.

Toegangsniveau van gebruikers beheren

Een website eigenaar (geverifieerd in GWT) kon al extra gebruikers toevoegen. Vanaf heden heeft de eigenaar de volgende opties met betrekking tot het toegangsniveau van een nieuwe gebruiker:

 • Site owner: Eigenaren hebben volledige controle over hun sites. Ze kunnen alle gegevens bekijken en alle site-acties uitvoeren. Nieuwe eigenaars worden toegevoegd op de GWT verificatie pagina. Als je eenmaal een nieuwe eigenaar hebt toegevoegd, dan zal deze gebruiker de website zelf toe moeten voegen aan zijn GWT-account.
 • Full user: Volledige gebruikers kunnen alle gegevens bekijken en kunnen een groot deel van de site-acties uitvoeren. Volledige gebruikers kunnen echter geen andere gebruikers toevoegen of verwijderen.
 • Restricted user: Beperkte gebruikers kunnen de meeste gegevens bekijken en sommige acties doorvoeren.

De onderstaande tabel beschrijft de functies die beschikbaar zijn voor elk niveau van de gebruiker.

Veilig toegang delen in Google Webmaster Tools
permissions webmaster tools

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF