Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Winnen in Google met klinkerwoorden

Door: Erik Altink

Geschatte leestijd: 1 minuut

Bij Tribal hebben we ontdekt dat websites die meer klinkers in de tekst hebben staan, hoger scoren in Google. In eerder onderzoek bij Amerikaanse partijen werd het vermoeden al uitgesproken dat er een relatie was, maar de vraag was of dit in Nederland ook het geval zou zijn en of dit te bewijzen is.

Op basis van 15.000 bestudeerde websites hebben wij kunnen concluderen dat websites inderdaad beter scoren wanneer er meer klinkers op de pagina staan. Daarnaast lijkt Google een voorkeur te hebben voor de ‘e’ en de ‘u’. Opvallend is dat het voordeel voor de ‘a’ minder op lijkt te gaan en een ‘i’ zelfs een negatief effect kan hebben bij overmatig gebruik. Het beste resultaat werd gehaald wanneer de pagina voor 18,23% uit de letter ‘o’ bestaat. Voor alle letters geldt wel dat er een omslag/verzadigingspunt is. Voor de ‘o’ ligt dit bijvoorbeeld rond de 67%. Hierna wordt er geen extra voordeel meer gehaald en loopt de kans op een goede positie terug. Een website met alleen maar klinkers scoort dus niet automatisch beter, mogelijk omdat de dichtheid hierbij te hoog wordt en het lastig wordt een gebruikersvriendelijke en informatieve pagina te maken.

Het vermoeden bestaat dat Google een voorkeur heeft voor de letter ‘o’ omdat ze deze klinker zelf ook graag en veel gebruiken. De afkeer voor de letter ‘i’ kan verband houden met het feit dat dit de enige klinker is in de naam van de concurrent Bing. Google heeft in ieder geval nog niet gereageerd op onze verzoeken voor aanvullende informatie.

Om hier optimaal gebruik van te maken hebben we bij Tribal een tool ontwikkeld om de inhoud van de website in te lezen en voor de bestaande content suggesties te doen waarbij woorden met weinig klinkers vervangen worden door woorden met veel klinkers. Deze tool is momenteel in beta en zal binnenkort voor onze klanten beschikbaar komen. Klanten die nu al interesse hebben kunnen telefonisch contact opnemen.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF