Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

XML sitemaps: Het hoe, wat en waarom

Door: Arturo Ronchi

Geschatte leestijd: 2 minuten

Over het algemeen zijn er twee soorten sitemaps. De HTML sitemap en de XML sitemap. De HTML sitemap wordt door bezoekers van de website gebruikt om de informatie te vinden die ze nodig hebben. De XML sitemap wordt gebruikt om de pagina’s van een website effectiever door zoekmachines te laten indexeren. In dit artikel zal ik aangeven waarom XML sitemaps nuttig kunnen zijn, hoe je ze moeten maken en hoe ze aan te melden bij Goositemap_icon_mangle.

Waarom zijn sitemaps nodig?

Sitemaps zijn niet per se noodzakelijk. Als de website technisch op orde is, zijn zoekmachines in staat de pagina’s van je website te analyseren en te indexeren. Zoekmachines weten echter niet:

 • Welke pagina’s belangrijk zijn
 • Welke pagina’s vaak bezocht worden en welke niet
 • Hoe de structuur van de website in elkaar steekt.

Zoekmachines tasten zonder sitemap als het ware in het duister. Met behulp van sitemaps begrijpen ze de website beter, en zullen de belangrijke pagina’s ook vaker bezocht worden door de zoekmachines. Bovendien zijn sitemaps bijzonder handig als jouw website dynamische inhoud bevat, of pagina’s heeft die AJAX of Flash bevatten.

Mocht je dezelfde content hebben die via verschillende URL’s te benaderen is, dan kun je ook dubbele content issues voorkomen door in de sitemap voorkeur te geven aan de URL die je geïndexeerd wilt zien.

Hoe maak je een XML sitemap?

Er zijn veel gratis online softwarepakketten om sitemaps aan te maken. Ik noem hier enkele voorbeelden:

XML-Sitemaps.com

  Simpel en eenvoudig online te gebruiken. Meld de URL van je website aan. Vul enkele basisgegevens in, zoals de datum en prioriteit. De gehele sitemap wordt online gegenereerd. De gratis versie van deze sitemap generator is wel beperkt tot 500 pagina’s. Tegen een kleine vergoeding kun je ook gebruik maken van hun onbeperkte versie waar dus geen paginalimiet op zit.

 1. Gsite Crawler
 2. Je moet de URL van de website en de bestandstypen opgeven. De prioriteitsinstellingen worden automatisch gedetecteerd. Deze geeft bovendien een overzicht van broken links etc. Handig als je een wat grotere website hebt.

 3. Google Sitemap Generator
 4. Dit is wel de meest uitgebreide sitemap generator, maar ook gelijk de lastigste om geïnstalleerd te krijgen. Je moet namelijk enigszins bekend zijn met Python programmeertaal. Je zult daarom wel enige technische kennis moeten hebben om deze applicatie werkende te krijgen. Niet aan te raden voor de beginner. Maar eenmaal gestart is het wel één van de betere toepassingen.

Sitemap aanmelden via Google Webmaster Tools

Zodra je een XML sitemap hebt aangemaakt met behulp van bovenstaande programma’s, kun je hem in drie stappen aanmelden bij de Google Webmaster Tools:

Stap 1

Wanneer je bent ingelogd, word je geleid naar de startpagina waar je nieuwe websiteprofielen kunt aanmelden of reeds aangemelde websiteprofielen kunt selecteren.

site-toevoegen

Stap 2

Als je eenmaal een nieuw profiel hebt toegevoegd middels bovenstaande functie – zie screenshot – zal de website geverifieerd moeten worden. Klik hiervoor op de knop die naast de website staat.

site-verifieren

Hiervoor krijg je twee verificatie opties:

 • Een unieke META-tag toevoegen in de header van de website
 • Een uniek HTML bestand uploaden in de root van de website

Kies je voor het uploaden van een HTML bestand dan is het van belang dat incorrecte of achterhaalde URL’s een 404 server code mee krijgen, anders zou ieder bestand ter verificatie voldoen. Dit kun je controleren met elke willekeurige
server header checker.

sitemap-aanmelden

Stap 3

Is de website eenmaal geverifieerd dan navigeer je naar “Siteconfiguratie” waar onder een link staat genaamd “Sitemaps”. Vul daar de URL aan met de locatie van de XML sitemap en klik op “Sitemap verzenden”. Geef Google wat tijd om alle informatie van de sitemap te verwerken. Dit is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid URL’s die er in verwerkt zijn. Eenmaal goedgekeurd door Google, kun je de statistieken van Google Webmaster Tools in gaten gaan houden met opties aan de linkerzijde.

Je XML sitemap moet nu goed aangemeld zijn bij Google. Doe er je voordeel mee!

Discussie- 3 reacties

Bartjan

28 juli 2009, 10:57

Een belangrijk punt van XML sitemaps zijn ook dat je zoekmachines naar nieuwe en gewijzigde pagina’s kan leiden waardoor deze eerder gevonden worden.
Vooral bij een grote site waarvan de content vaak wijzigt een heel belangrijk punt.

Het is dan wel zaak dat de XML sitemap (automatisch) up-to-date wordt gehouden en dat gaat niet met elke tool die je hierboven noemt.

Reageer hier op

Wesley Sussenbach

28 juli 2009, 11:06

Ik heb hier vooral de basis over XML sitemaps aangekaart. Uiteraard is een dynamische XML-sitemap de ideale oplossing, zodat gewijzigde URL’s direct worden opgenomen. Zeker webshops hebben hier veel baat bij, waar we te maken hebben met een compleet assortiment.

Reageer hier op

Onne

29 juli 2009, 08:16

En nog een ander mooi punt is dat je met je sitemap je preferred page kan aangeven (als je duplicate content hebt in bijv je webshop).De pagina die in je sitemap staat (1 van de 10 duplicates) wordt dan ook gezien als de juiste pagina.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF