Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Zelfs de BBC is niet veilig voor een penalty van Google

Door: Paula Heesbeen

Geschatte leestijd: 1 minuut

Vorige week stuurde Google de grootste nieuwsorganisatie in de wereld, BBC News, een ‘onnatuurlijke link melding’ via Google Webmaster Tools. Dit werd als eerste gemeld door Search Engine Roundtable en later door Search Engine Land.

De berichten verwijzen naar de Google Help Forums waar Nick, een vertegenwoordiger van de BBC, Google of andere SEO’s om hulp vraagt om de ‘onnatuurlijke links’ te vinden.

“I am a representative of the BBC site and on Saturday we got a ‘notice of detected unnatural links’. 

Given the BBC site is so huge, with so many independently run sub sections, with literally thousands or agents and authors, can you give us a little clue as to where we might look for these ‘unnatural links’.

Nick”

Onnatuurlijke link waarschuwingen zijn op zich niets nieuws. Ze worden naar sites gestuurd wanneer er problemen zijn met links en nadat deze problemen handmatig zijn gecontroleerd. Dit gebeurt voor ongeveer 1 tot 2 procent van alle webmaster tools notificaties, en in september 2012 ging het bijvoorbeeld om 7400 berichten.

Zijn er dan problemen bij de BBC? Kan zelfs de BBC een penalty krijgen van Google? Een paar dagen nadat het bericht op het forum verscheen, waren (en zijn) ze nog steeds vindbaar op hun merknaam. Dat wil zeggen: bij een échte, volledige, penalty kan een site helemaal uit de index verdwijnen en niet eens meer vindbaar zijn op zijn eigen merknaam. Dit overkwam bijvoorbeeld iAquire vorig jaar.

Als zelfs de BBC echter een waarschuwing en penalty kan krijgen, wie kunnen we dan nog vertrouwen op het web? Om die reden alleen al zorgde de berichtgeving voor veel buzz in zoekmachineoptimalisatie kringen.

Een paar dagen na het bericht van Nick op de Google help forums reageert een vertegenwoordiger van Google:

“Hi Nick

Looking into the details here, what happened was that we found unnatural links to an individual article, and took a granular action based on that. This is not negatively affecting the rest of your website on a whole.

Cheers John”

Dus, slechts één pagina had onnatuurlijke links. Daarom heeft Google slechts gematigde actie ondernomen op alleen dat éne artikel en niet voor de hele website. De medewerker van Google laat niet weten om welk artikel het specifiek zou gaan.

Het is ook mogelijk om voor één pagina een penalty te krijgen, voor een deel van je site of voor je hele site. Dat is op zich al interessant. Daarnaast is het een interessante case om te zien dat een site met zo’n sterke brand-identity en met veel vertrouwen op het internet alsnog een waarschuwing kan krijgen.

Het kan iedereen overkomen eigenlijk. Heb jij wel eens een onnatuurlijke link melding gehad? En wat heb je er toen aan gedaan? Laat het ons weten in de comments!

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF