07 februari 2013

Google rolt vanaf 6 februari 2013 de zogenaamde “geoptimaliseerde campagnes” (enhanced campaigns) uit. Hiermee is het mogelijk geworden om AdWords campagnes  die zijn gericht op verschillende apparaten overzichtelijker in te richten en ook beter te beheren.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de consument constant verbonden is met het internet, waarbij 90% schakelt tussen verschillende apparaten. Waar de functionaliteit van de apparatuur overlapt, gaat consumentengedrag op bijvoorbeeld tablets en desktops  steeds meer op elkaar lijken. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, maar het maakt online marketing ook complexer  en tijdrovender.

Wanneer je alle apparaten (desk- en laptops, tablets en smartphones) in een campagne had omdat je concludeerde dat tablets en smartphones converteerden, (weliswaar tegen bijvoorbeeld een te hoge CPA) koos men er vaak voor om een aparte campagne op te zetten waarin de tablets en smartphones apart getarget werden. Een reden hiervoor was bijvoorbeeld om de max. CPC apart te kunnen instellen en zo te zorgen voor een beter rendement.

Leuk natuurlijk weer zo’n update van Google zal je denken, maar wat houdt deze upgrade nu concreet in en wat verandert er allemaal? Een overzicht:

1.    Campagnes
Instellingen kunnen voortaan binnen een en dezelfde campagne voor de verschillende apparaten worden ingesteld:

 • Locatie en taal
 • Advertentieplanning
 • Biedingen

Google Update 6-2-13

Met de wijziging verdwijnt overigens het onderscheid tussen desktop PC’s en tablets: deze worden bij elkaar geplaatst.

Voorbeeld:
Een aanbieder van vliegtickets weet uit ervaring dat zijn klanten vaak ’s middags op hun mobiele telefoon Googelen om te kijken welke tickets er nog beschikbaar zijn en vervolgens ’s avonds een bestelling doen achter de computer. Vanaf heden heb je dus de mogelijkheid om voor elk tijdstip en apparaat een verschillende max. CPC in te stellen op het moment dat de kans op een conversie het hoogst is.

2.    Advertentie-extensies:

 • Sitelinks op advertentiegroepniveau: het was  enkel mogelijk om de sitelinks toe te voegen op campagneniveau. Dit wordt nu ook mogelijk op advertentiegroepniveau. Men kan men dus relevante sitelinks toevoegen per product. Google verwacht hierbij een relatieve CTR-stijging van 5% tot 10%.
 • Extensieplanning: men kan een sitelink met een bepaalde korting op een ochtend vertonen of denk bijvoorbeeld aan een oproepextensie die enkel zichtbaar is tijdens bepaalde openingstijden van een kantoor.
 • Gedetailleerde rapportages:  prestatiegegevens voor elke extensie, inclusief afzonderlijke sitelinks.
 • Afzonderlijk goedkeuringsproces: elke sitelink wordt afzonderlijk beoordeeld.
 • Sitelinks en app-extensies voor mobiel:  voor mobiel geoptimaliseerde extensies maken.

Google Update 6-2-13 2

Wat betekent deze Google Update voor de AdWords gebruiker?
Deze update biedt mogelijkheden en kansen voor de adverteerder maar zal er ook  intensiever campagnemanagement nodig zijn om alle mogelijkheden te kunnen benutten.  Denk bijvoorbeeld aan aparte biedingen per apparaat bijhouden, biedingen beheren van de tijdstippen en het toevoegen en beheren van de relevante sitelinks per advertentiegroep (denk aan bijvoorbeeld een webshop met duizenden artikelen).

Vandaag begint de implementatie bij de eerste AdWords accounts. De campagne-instellingen worden daarbij vanzelf uitgebreid. Er wordt aangeraden om te regelmatig even te kijken of de campagne instellingen al beschikbaar zijn. Eind februari zullen alle accounts zijn omgezet, na  juni  aanstaande zullen alle campagnes door Google automatisch worden omgezet naar de geoptimaliseerde versie.

Verder komt er binnenkort een nieuwe versie uit van Google AdWords Editor die kan samenwerken met de nieuwe functionaliteiten. Ook zal de AdWords API worden aangepast.

Kijk voor meer informatie op:

 

Written by Pieter Willemsen

6 reacties op “Geoptimaliseerde AdWords-campagnes voor een mobiele wereld”

 1. Erik zegt:

  Hi Pieter,

  Interessante ontwikkeling!

  De link naar de switching guide werkt helaas niet. Dit moet zijn: http://www.google.com/adwords/enhancedcampaigns/resources/pdf/upgrade-guide-en.pdf

 2. Myrna van Ballekom zegt:

  Beste Erik,

  Bedankt voor het doorgeven van de wijziging, we hebben het aangepast!

 3. Denk dat Google op de goede weg is door een cross-media advertentie mogelijkheid aan te bieden voor het grote publiek. Het zal inderdaad meer tijd in beslag nemen om Adwords goed te onderhouden en in te stellen maar als het goed wordt uitgevoerd zal de conversie percentage flink toenemen.

 4. Andrea zegt:

  Informatief en duidelijk artikel! Zelf ben ik erg tevreden over de update. Zoals het voorbeeld van de vliegtickets al aangeeft heeft men op de verschillende apparaten verschillende gebruikersdoelen. De update zorgt ervoor dat je hier op in kunt spelen. Hiermee samen hang het belang van een geoptimaliseerde website. Dit is/wordt een essentieel element in de online zakenwereld.

 5. Lars zegt:

  Een stap van Google in de goede richting! Nu kun je eindelijk het maximale uit een Google Adword advertentie halen voor elk apparaat. Hierdoor kun je uiteindelijk weer een hoger conversie percentage behalen. Ben er zelf erg tevreden over.

 6. Maurice zegt:

  Een goed begin van Google! Vooral handig dat webshops nu per advertentiegroepen biedingen apart kunnen houden. Hiermee worden alle mogelijkheden optimaal benut!

Geef een reactie