18 mei 2011

De vraag naar social media is booming en neemt met de maand toe. Geen enkel land in Europa scoort hoger in het bereik van social media dan Nederland, zo blijkt uit onderzoek van comScore. Echter bestaat er nog veel onduidelijkheid betreffende social media. Wat houdt social media precies in? Waarom biedt social media veel kansen voor ondernemers en hoe kunnen deze kansen het beste worden benut? In dit artikel zullen we je wegwijs maken in de wereld van social media.

 Wat is social media?

Volgens de Nederlandse betekenis is social media een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Voorbeelden van deze platformen zijn onder andere weblogs, fora en sociale netwerken (waaronder Facebook, Twitter, LinkedIn en Hyves). Verder kenmerken social media platformen zich door de begrippen ‘interactief’, ‘transparantie’, ‘integratie’, ‘uitwisseling’ en ‘dialoog’.

 Een impressie van het social media landschap

social media landschap 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 Waarom social media?

Wereldwijd is de aanwezigheid op social media gigantisch groot. Wanneer alleen al Facebook onder de loep wordt genomen, wordt de omvang direct duidelijk. Facebook heeft inmiddels meer dan 165 miljoen leden. Als Facebook een land zou zijn, zou dit het zesde land ter wereld zijn na China, Brazilië, Indonesië, India en de VS.

Als we puur op Nederland inzoomen, is de markt tevens indrukwekkend. Nederland is in Europa koploper wat betreft het online surfgedrag.  Uit onderzoek van comScore is gebleken dat Nederlanders in maart 2011 gemiddeld 34,4 uur online waren. De sociale netwerkcategorie groeide volgens onderzoek van comScore in een jaar tijd met 18% naar 11,5 miljoen bezoekers.

Deze cijfers zijn natuurlijk indrukwekkend, maar waarom zou social media nu zakelijk ingezet moeten worden? Met de komst van web 2.0. heeft de ‘stem’ van consumenten een enorm bereik gekregen. Alleen al op Twitter gaan 1 op de 5 conversaties over een product. Aangezien veel ‘online consumer communities’ de productopinies beïnvloeden, is het voor de marketeer belangrijk om aan de conversaties deel te nemen. Dit biedt voor ondernemers veel kansen. Uit onderzoek blijkt dat 78% van de Nederlandse bedrijven in 2011 van plan is om meer budget vrij te maken voor social media.  

 Het bereik van de consument is door social media veel groter geworden 

Social media bereik

10 redenen

Kort samengevat kunnen er 10 redenen voor bedrijven opgenoemd worden waarom het gebruik van social media van essentieel belang is.

 

 • 1. Vergroten naamsbekendheid: Door gebruik te maken van social media vergroot je de online aanwezigheid van je bedrijf. Door het bereik van je merk of product te vergroten, zullen consumenten jouw merk- of productnaam eerder herkennen en zal de naam top-of-mind blijven.
 • 2. Online reputatiemanagement: Met de komst van web 2.0. is het voor ondernemingen erg makkelijk geworden om op Internet te monitoren wat klanten van jouw merk vinden. Hier zijn diverse tools voor te vinden. Dit deel is erg belangrijk voor reputatiemanagement. Door social media te monitoren kun je als ondernemer snel reageren op reacties van (potentiële) klanten en negatieve feedback opvolgen. Ook is het aan te raden om concullega’s in de branche te monitoren en hiervan te leren.
 • 3. Stilstand is achteruitgang: In veel branches geldt: “stilstand is achteruitgang”. De komst van social media heeft de marketing voorgoed veranderd. Het Internet is onderhevig aan continue veranderingen en het is van belang om deze als bedrijf op te volgen. Social media is inmiddels volwassen aan het worden en als jouw bedrijf innovatief wil blijven ondernemen is aanwezigheid op social media een pré.
 • 4. Beïnvloeding koopgedrag: Het social media netwerk van consumenten heeft een aanzienlijke invloed op het koopgedrag. Consumenten die merken op social media volgen, kopen die producten vaker en bevelen deze vaker binnen het eigen netwerk aan.
 • 5. Word als expert gezien: Je bedrijfsprofiel/weblog is een uitgelezen kans om door de consument als expert te worden bestempeld. Via een profiel kun je consumenten op de hoogte houden van het laatste nieuws m.b.t. je bedrijf, maar ook van branche gerelateerd nieuws. Wanneer er op regelmatige basis relevante nieuwsartikelen worden gedeeld, gaat de consument jouw bedrijf als expert zien.
 • 6. Genereer website traffic: Het is goed om in geplaatste berichten een link te maken naar de corporate website van je onderneming. Door plaatsing van regelmatige updates met een link op bijvoorbeeld Twitter, Facebook of LinkedIn kun je via ‘clicks’ extra traffic op de corporate website genereren. Inkomende links zijn verder een erg belangrijke factor in de zoekmachine rankings.
 • 7. Invloed op zoekmachine rankings: Veel social media websites maken gebruik van no-follow tags. Dat wil zeggen dat zoekmachines ze niet volgen. Desondanks scoren social media websites vaak erg hoog in zoekmachines. Uit testen blijkt dat websites met een social-gedeelte in het linkprofiel (dus de no-follow linkjes) beter ranken dan websites zonder no-follow linkjes. Dit onderstreept het belang van een zogenaamd ‘natuurlijk’ linkprofiel. Als mensen het over je site hebben (en linken via social media) is dit een natuurlijk proces. Zoekmachines hechten veel waarde aan websites met een natuurlijk linkprofiel.
 • 8. Niche marketing: Met de komst van social media is niche marketing nog makkelijker geworden. Bedrijven kunnen via sociale platformen gericht zoeken op bijvoorbeeld demografische kenmerken en interesses. Ook leent social media zich uitstekend voor locatiegebonden diensten. ‘Location Based Services’ zijn met name geschikt voor bedrijven die hun klanten willen informeren over de specifieke mogelijkheden op de locatie waar de klant zich op dat moment bevindt.
 • 9. Werving nieuw talent: Inmiddels gebruikt 24%  van de wereldbevolking social media om te zoeken naar banen, zo blijkt uit een onderzoek van Kelly Services. In Nederland is online werving via social media kanalen tevens in opkomst. Gestandaardiseerde profielen zijn gemakkelijk  te vergelijken en talenten met online profielen zijn beter te vinden door geautomatiseerde screeningtools.
 • 10. Input productontwikkeling: Door monitoring van social media kanalen krijg je tevens inzicht in de wensen van de klant. Deze input kan uitstekend ingezet worden voor het innoveren van je producten. Hoewel veel social media platvormen gratis zijn, vergt het wel tijd en energie om een succesvol plan op te zetten om de doelgroep te formuleren, te achterhalen waar deze doelgroep zich bevindt en de feedback te analyseren.

Vervolgstappen

Nu het belang van social media evident is, kan er bepaald worden wat de rol van social media kan zijn binnen de onderneming. Allereerst dienen er doelstellingen geformuleerd te worden, welke een logisch vervolg zijn van de overkoepelende bedrijfsstrategie. Als de doelstelling is gedefinieerd kan er bekeken worden hoe organisaties social media in kunnen zetten, zodat het een effectieve bijdrage levert.

In een volgende blogpost zullen we hier uitgebreid op terugkomen in de vorm van een stappenplan. Ook willen wij in de komende blogposts dieper ingaan op het gebruik van social media aan de hand van cases. Uiteraard staan we open voor jullie bevindingen. Laat gerust een bericht achter!

Written by Tribal Internet Marketing

13 reacties op “Social media: 10 redenen waarom het een meerwaarde is voor bedrijven”

 1. Hans zegt:

  Goede zaak dat dit artikel onderdeel is van een groter geheel. Ben erg benieuwd naar de doelstellingen en wat je doelen met social media kunnen zijn op strategisch niveau.

 2. Goedemorgen Hans! Bedankt voor de leuke reactie. De komende weken plaatsen we meerdere artikelen betreffende social media, dus houd onze weblog in de gaten!

 3. […] social media ga ik hier niet bespreken. Om hierover helderheid te krijgen lees je bijvoorbeeld deze Blog van @iDenies. Waar ik jullie wel informatie en hulp bij wil geven is het toevoegen van de Social […]

 4. […] Dat ondernemers hier wel aan mee moeten doen, is duidelijk. Want zoals Denise van Keulen in haar Online Marketing Weblog schrijft: Alleen al op Twitter gaan 1 op de 5 conversaties over een product. Aangezien veel […]

 5. Laurens zegt:

  Is het mogelijk socialmedia doelstellingen SMART te formuleren. Ik weet namelijk dat veel bedrijven/opdrachtgevers doelstellingen daar op toetsen. Dit soort doelstellingen komen er dan helaas niet doorheen.

  Bedankt voor het mooie artikel!

 6. laurens zegt:

  Bovenstaande comment helaas bij het verkeerde artikel geplaatst, excuses daarvoor!

 7. Hoi Laurens!

  Dat geeft niets! Wilde je de vraag bij https://www.tribal.nl/nl/weblog/social-media/social-media-marketing-bepaal-je-doelstelling/ plaatsen? In ieder geval bedankt voor je compliment. Je kunt zeker SMART doelstellingen voor social media formuleren. Deze kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op een harde KPI, zoals het aantal conversies binnen een bepaald tijdsbestek. Wanneer je een webshop hebt kun je dit in o.a. Google Analytics meten. Tevens kun je softere doelstellingen hanteren, waaronder:

  – Bezoekersaantallen via social media kanalen
  – Sociale acties op http://www.eigenurl.nl, Facebook, Twitter etc.
  – Aantallen en sentiment van reacties op blogposts, Facebook-berichten etc.
  – Aantal links vanaf andere domeinen naar http://www.eigenurl.nl
  – Aantallen en sentiment van conversaties op externe social media kanalen

  Voorbeeld van social media doelstellingen die SMART zijn:

  – Met win-actie x willen we binnen een maand 5.000 volgers op Twitter hebben
  – Voor december 2012 willen we middels Facebook per maand gemiddeld 1.000 unieke bezoekers op http://www.eigenurl.nl genereren.

  Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geholpen?

 8. […] aan de slag Voel je je nu geprikkeld om ook eigen baas te worden? Voor de ondernemer staan hier goede tips over de rol van social media in jouw bedrijf. En als je dan toch bezig bent, vergeet dan […]

 9. […] is er op het internet veel over dit onderwerp te vinden. Zo is er bijvoorbeeld Tribal Talk, een online marketing weblog. In deze weblog wordt niet alleen uitgelegd wat social media nu […]

 10. […] u een korte uitleg over het bepalen van uw social media-doelstelling. Kort samengevat kunnen er tien redenen voor bedrijven worden opgenoemd waarom het gebruik van social media van essentieel belang […]

 11. […] Marketing vat het toepasselijk samen; Het bereik naar de consument toe is door social media veel groter geworden (zie foto […]

 12. […] Keulen, Denise van. (2011, 18 mei). Social media 10 redenen waarom het een meerwaarde is voor bedrijven. Geraadpleegd op 25 mei 2015. Van de website: https://www.tribal.nl/nl/weblog/social-media/social-media-10-redenen-waarom-het-een-meerwaarde-is… […]

Geef een reactie