30 juli 2009

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat Yahoo! en Microsoft, na lang om elkaar heen te hebben gedraaid, eindelijk een partnership zijn aangegaan. De deal, waarbij Microsoft 88% van de inkomsten uit sites die door Yahoo worden beheerd aan Yahoo! betaalt, lijkt vooral voordelig te zijn voor Microsoft.

yahoo

Met name in de Verenigde Staten, waar Yahoo! en Microsoft’s Bing samen een marktaandeel hebben van net geen 30%, is dit natuurlijk groot nieuws. In Nederland en België, waar beide zoekmachines samen voor nog geen 5% van alle zoekopdrachten zorgen, is de impact een stuk kleiner. Toch zullen ook hier een aantal dingen merkbaar zijn.

  • De deal heeft een duur van tien jaar, en de eerste veranderingen zullen binnen een maand of drie merkbaar worden. De volledige uitroltijd is twee jaar.
  • Op alle sites van Yahoo! zal de technologie van Microsoft’s zoekmachine Bing gebruikt worden. Onder de zoekresultaten van Yahoo! zal ‘powered by Bing’ komen te staan’. De algoritmen van Yahoo! kunnen echter wel gebruikt worden om de kwaliteit van de zoekresultaten van Bing op te vijzelen.
  • De advertenties van beide partijen (display advertising uitgezonderd) zullen via Microsoft’s AdCenter gaan verlopen. Yahoo! blijft wel een salesteam houden voor haar grootste adverteerders.
  • Yahoo! (de meest ‘sociale’ van de twee) blijft de baas over de user experience.

Aanvullend nog twee andere artikelen over dit onderwerp die zeker het lezen waard zijn. Danny Sullivan geeft zijn visie op de deal in een bericht in aparte Q&A-stijl, en op MarketingPilgrim.com werd een caption contest gehouden.

Written by Wiep Knol

Geef een reactie